Туристически дестинации в годината на Местни избори – 2015 (История 5)

Това е новата история, посветена на село Горталово, община Плевен, област Плевен. Едно от населените места в страната с най-висок риск от манипулации чрез използването на „изборни туристи“.

Обещахме всеки ден да публикуваме по една история за населени места в България, в които според данните съществува повишен риск от „изборен туризъм“.
Описахме ситуацията в село Тошевци, община Грамада (област Видин), Разказахме какво се случва в село Горно Камарци, община Горна Малина, Софийска област, в селата на община Средец, Бургаска област и селата Климентово и Слънчево в община Аксаково, област Варна.

Всички тези истории можете да видите на страницата на Institute for Public Environment Development (Институт за развитие на публичната среда) във Фейсбук.

В село Горталово според регистрите на ГРАО по постоянен адрес живеят 111 души. За периода февруари – април 2015 г. в селото са направени 129 нови регистрации по настоящ адрес. Новорегистрираните са повече от броя на жителите. През 2014 г. за същия период има само 2 такива регистрации. По постоянен адрес са се регистрирали 2 души (февруари – април 2015 г.). На графиката по-долу можете да видите разпределението на регистрациите по настоящ адрес за месеците февруари, март и април 2015 г.

Селото е в община Плевен, която е на 146 място по увеличен брой регистрации сред 265 общини. Нарастването е 2 пъти спрямо 2014 г. (февруари-април) – 1190 регистрации за 2015 г. срещу 517 за 2014 г. Според данните – 10, 8% от всички новорегистрирани за периода февруари-април 2015 г. в община Плевен са именно в това село, чието население е 0, 07 % от цялото население на общината.

Защо тук има такава концентрация от регистрации?

Защото в селцето за пръв път на предстоящите местни избори ще могат да избират кмет на кметство. На местните избори през 2011 г. в единствената секция в селото бюлетина за кмет на община и общински съветници са пуснали 90 избиратели.

Тези диспропорции поставят Горталово като едно от населените места в страната с много висок риск от въздействието на „изборния туризъм“ върху вота на избирателите. В нашата класация то заема 3-то място след село Тошевци, община Грамада и село Макоцево, община Горна Малина по коефициент за риск от манипулация на резултата чрез участието на „изборни туристи“.

За да разкажем тази история обработихме отворените данни за регистрации, публикувани от ГРАО на 18 юни 2015г.

Пълната информация за нарастването на регистрациите по настоящ адрес във всички 265 община в България, за периода февруари – април 2015 г. в сравнение със същите месеци за 2014 г., можете да видите на тази интерактивна карта, която разработихме на платформата „Аз Гласувам„:

Публикуване на коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *