Туристически дестинации в годината на Местни избори – 2015 (История 6)

Това е новата история, която числата сами разказват. Посветена е на село Стефан Стамболово, община Полски Тръмбеш, област Велико Търново.

В село Стефан Стамболово според регистрите на ГРАО по постоянен адрес към 15.06.2015 г. живеят 104 души. Публикации във вестник „Борба“ разказват, че в селото има десетина семейства англичани и че последната най-голяма радост на местните хора е новопостроената в центъра чешма.

За периода февруари-април 2015 г. в селото са направени 70 регистрации по настоящ адрес. Докато за същия период през 2014 г. те са едва 3. На графиката по-долу можете да видите разпределението на регистрациите по настоящ адрес за месеците януари, февруари, март и април 2015 г.

Селото е в община Полски Тръмбеш, която е на 100-но място по увеличен брой регистрации сред 265-те общини. В общината през 2014 г. в периода февруари-април има 65 регистрации, а за 2015 г. те са 214. Според данните – 33% от всички новорегистрирани за периода февруари-април 2015 г. в общината, са именно в това село, чието население представлява 0, 7% от цялото население на общината.

Тези диспропорции поставят село Стефан Стамболово сред населените места със значителен риск от въздействието на „изборния туризъм“ върху местния вот.
За да могат да могат да упражнят правото си на глас на местните избори, хората с настоящ адрес в селото, трябва да подадат заявление 14 дни преди изборите. Каква част от новорегистрираните ще го направят предстои да видим. На местните избори през 2011 г. в единствената секция са гласували 141 души – явно и тогава е имало хора с настоящ адрес в списъците.

Тежестта на вота, продуциран от „изборния туризъм“ зависи от избирателната активност и начина, по който тези гласове ще се разпределят към различните кандидати.
За да разкажем тази история обработихме отворените данни за регистрации, публикувани от ГРАО на 18 юни 2015г. и информация от регистрите на ГРАО.

Пълната информация за нарастването на регистрациите по настоящ адрес във всички 265 община в България, за периода февруари – април 2015 г. в сравнение със същите месеци на 2014 г. и населените места в най-голям риск, можете да видите на интерактивните карти, които разработихме на платформата „Аз Гласувам„.


Вече описахме ситуацията в село Тошевци, община Грамада (област Видин). Разказахме какво се случва в село Горно Камарци, община Горна Малина, Софийска област, в селата на община Средец, Бургаска област, селата Климентово и Слънчево в община Аксаково, област Варна и село Горталово, община Плевен. Всички тези истории можете да видите на в блога „Отворен парламент – граждански гласове“, както и на Фейсбук страницата на Институт за развитие на публичната среда.

Публикуване на коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *