Туристически дестинации в годината на Местни избори – 2015 (История 1)

На 18 юни на сайта на правителството за отворени данни бяха публикувани в отворен формат данни за извършени регистрации по настоящ адрес за периода 2011 – 2015 г. Тази информация дава много добра възможност да се изследва явлението „изборен туризъм“.
Решихме всеки ден да разказваме по една такава история с числа, за да илюстрираме какво означава „изборен туризъм“.и как той е поразил малките населени места в България.

Някои от въпросите, на които ще търсим отговор в поредицата от статии и разследвания:

  • Къде, кога и колко регистрации са направени с цел повлияване на изборния резултат на предстоящите местни избори?
  • В кои области, общини, населени места са извършени най-много промени по настоящ адрес през 2015 г.?
  • Има ли „банки за гласове” – от къде се зарежда „изборният туризъм”?
  • Каква е картата на риска за контролиран и купен вот чрез регистрирани „изборни туристи”?

Започваме със село Тошевци.

В село Тошевци (община Грамада, област Видин) живеят 125 души по постоянен адрес – това е неговото население. Новорегистрираните през февруари- април 2015 г. по настоящ адрес са 251 души, „отписали“ са се (по настоящ адрес) само 5-ма. След проверки, миналата седмица, са заличени 60 регистрации. Новопоявилите се през тази година са два пъти повече от самото население според статистиката. За същия период на 2014 г. в селото са придошли едва 2-ма души.

Защо интересът тази година към това малко селце в Северозападна България е толкова голям? Отговорът е прост.

В Тошевци на тези избори ще се избира пряко кмет. Ако новорегистрираните подадат заявление в 14 – дневен срок преди изборите, те ще могат да гласуват по настоящ адрес за кмет на селото.

На предишните местни избори през 2011 г. кметове се избираха в населени места с над 350 души и в това село избори за кмет на кметство не е имало.

От числата се вижда, че „изборните туристи“ могат да повлияят на избора на кмет.
Снимката показва една от къщите в с. Тошевци, за която беше установено, че по настоящ адрес са регистрирани 25 души.

На страницата ни, предоставяща информация за изборния процес „Аз Гласувам„, можете да видите интерактивна карта на регистриралите се по настоящ адрес граждани във всички 265 общини в България, сравнима за периода февруари – април, 2014г. и февруари – април, 2015 г. Цветовото разделение показва, в кои общини са извършени най-много регистрации в последните 3 месеца преди изтичането на срока за уседналост по отношение на местни избори – 2015.